I 2022 solgte vi de finuldsfår vi havde på gården.
Vores første Finuldsfår flytter ind på gården 2020;
Fårene.
Moude (HVID),
AGNES (BRUN/RØDBRUN),
VICIKI (SORT)
Vædderen
RØDE (Lauritz) (BRUN/RØDBRUN)
Vi har i sommeren 2024 købt det ene af vores tidligere lam tilbage; Clara, som er fra vores sidste kuld af Finuldslam, Clara er sort.
Derud over har vi købt et brunt Finuldsvædder lam Ejo, som er efter vores gamle vædder Lauritz kaldet Røde. det bliver spændene at se hvad der kan komme ud af de 2.
Finnulds fåret er en Finsk/Svensk landrace, hvilket betyder, at den har været tilpasset vores klima i lang tid. De tåler vinter og kulde godt, og lammene vokser på græs alene - som regel behøver de ikke noget ekstra foder til at blive opfedet i efteråret, hvis de er født i foråret.
De voksne moderfår er gode til at finde føde i naturen, så de ikke behøver at få tilskudsfoder, men klarer sig godt på natur- og skovmad, og de er også gode til at lære lammene at græsse. Små moderfår (voksen vægt omkring 50-70 kg), hvilket betyder, at de ikke kræver så meget (vinter) foder.
De får ofte mange lam pr moderfår omkring 2,7 Lam pr får, Lammene vil naturligvis ikke være så store som det klassiske kødrace får, men til gengæld vil det være et meget velsmagende og fint marmoreret stykke kød.
Det er naturlige for finulds fåret at blive løbet om efteråret og lam om foråret,
så får moderfårene lov til at græsse frisk frodigt græs, når de lige har fået lam, Som så vokser godt bare på mors mælk (de har en meget høj mælkeproduktion, fordi de kan få så mange Lam) og græsning.
Finulds får er imidlertid et af de får der kan blive gravide hele året rundt, så du kan vælge at få dem løbet og få lam, når det passer dig.
Muligvis kan det også betragtes som en ulempe i forhold til andre land racer, der kan gå sammen med vædderen hele året uden at det bliver til lam uden for sæsonen. Men på den anden side, når du styrer, hvornår du lukker vædderen ind til moderfår, så ved du mere præcis hvornår fåret vil læmme.
Det danske Merino får stammer fra Tasmanien.
Der blev i 1992 indført 69 befrugtede, frosne æg, der blev lagt i rugemødre.
Afkommet af dette projekt, danner i dag grundstammen for Dansk Merino
Siden da har Foreningen fået indført embryner fra Tasmanien som blev ilagt får i 1998 og de første nye linjer blev født i april 1999.
Senere har foreningen fået sæd fra Australien.
Derefter er der af Hanne og Niels Erik Beck (Landoasen) importeret 2 væddere og en gimmer fra Holland for
5 år siden, de stammede ud fra fransk Merino.
og i 2023 importerede de en vædder med Australsk Merino afstamning, hvor ulden kun er på 16 my, samt 6 gimmere fra Holland.
Om merinofårets historie
Merinofåret (eller merino) er en fårerace, der opdrættes for merinoulden. Racen er især kendt fra Spanien i middelalderen og blev i mange år kun opdrættet her.
Først fra 1700-talletspredtes merinofår til andre lande.[1]Merinofår er verdens talrigeste fårerace og er i dag særligt udbredt i Australien, New Zealand, Sydafrika og Sydamerika. Især Australien er storleverandør af merinould.
Merinofåret, som vi kender det, blev udviklet i det 13. århundrede af spanske kongelige, som importerede væddere fra berberstammer i Marokko og krydsede dem med deres egne moderfår. Den kongelige familie vogtede hårdt over deres krav på den fantastiske Merino i århundreder. Før det 18. århundrede var det en forbrydelse at eksportere merinofår fra Spanien, og de, der blev taget i det, kunne blive dømt til døden!1
Til sidst begyndte kongefamilien dog at forære deres dyrebare får til kongelige i andre lande.
Jeg har 3 Merinofår gående i øjeblikket.
Det er så anden gang, jeg har købt Merino hjem.
Jeg havde også Merino gående sammen med Finuld for 2/5 år siden, ind til jeg solgte dem alle.
Lige nu har jeg:
Maria Sort Gimmer, f. 24-12-2023
Hun er en god og tæt uld,
Hvis hun skulle for en dommer, ville hun have for meget uld i hovedet, men det betyder jo ikke noget, når man ikke avler dem til fremvisning.
Ofelia meget Sort Gimmer f. 28-12-2023
Ofelia er ikke ret stor og er noget spinklere/finere bygget end Maria.
Hun er en skøn uld, der er noget lettere eller løsere at røre ved end Marias uld og hendes Søster Odas uld
Oda Hvid Gimmer f. 28-12-2023
Oda og Ofelia er søstre.
I mine øjne har Oda en perfekt form, af en Merino at have.
Alt ser ud at passe sammen på hende, der er umiddelbart ingen ting, der falder i øjnene på en, når man ser hende.
Men det skal lige siges at jeg ikke har forstand på at se det fra en dommers syn. Hendes uld virker også til at være god.
min kommentar omkring deres uld, hvor god deres uld er og den slags, er ind til videre, kun når jeg mærker på den, for ingen af dem er endnu, blevet klippet, Så før de er blevet klipper og jeg har deres afklippede uld i hånden, så er det kun et tror jeg.